امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

كارآموزی در نمایندگی سایپا یدک بروجن

كارآموزی در نمایندگی سایپا یدک بروجن دسته: گزارش کارآموزی و کارورزی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 38 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 67

شركت بازرگانی سایپا یدك به عنوان بازوی خدمات بعد از فروش محصولات سایپا در سال 1370 تاسیس گردید و فعالیت خود را از ابتدای سال 1371 آغاز نمود ماموریت اصلی این شركت ایجاد بستری تجاری – فنی است تا از رهگذر آن خریداران محصولات سایپا بتوانند بهترین خدمات مورد لزوم را در شرایط و هر مكانی استفاده نمایند و از انتخاب خود همیشه راضی باشند

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

شركت بازرگانی سایپا یدك به عنوان بازوی خدمات بعد از فروش محصولات سایپا در سال 1370 تاسیس گردید و فعالیت خود را از ابتدای سال 1371 آغاز نمود ماموریت اصلی این شركت ایجاد بستری تجاری – فنی است تا از رهگذر آن خریداران محصولات سایپا بتوانند بهترین خدمات مورد لزوم را در شرایط و هر مكانی استفاده نمایند و از انتخاب خود همیشه راضی باشند .

اصل مشتری مداری شعاری است كه بر پایه آن كلیه روابط و تشكیلات این شركت بنا شده است . مركز نظر سنجی شركت سایپا یدك كه اولین مركز نظر سنجی در صنعت خودرو ایران می باشد در سال 1375 تاسیس شد و در جهت ارتباط مستقیم با دارندگان خودروهای سایپا و دریافت پیشنهادات و انتقادات آنها و سنجش رضایت مشتریان پایه گذاری گردیده است .

سیستم گردش اطلاعات این شركت كاملاً مكانیزه می باشد به طوری كه با پذیرش خودرو در عوامل مجاز در اقصی نقاط كشور اطلاعات مربوط به نقایص خودرو و نیز قطعات یدكی به واحد گارانتی شركت منعكس می گردد و در این مرحله سیستم بازرگانی اقدام به صدور فاكتور و قبض حواله انبار جهت ارسال قطعات به عوامل مجاز می كند وجود چنین سیكل مكانیزه و شبكه رایانه ای بین شركت سایپا یدك و عوامل مجاز باعث تسریع در امر خدمات رسانی و به دنبال آن رضایت مندی مشتریان شده است شركت سایپا یدك برای رفاه مشتریان با فراهم نمودن قطعات استاندارد مورد تائید شركت سایپا اقدام به ارائه قطعات یدكی از طریق نمایندگی های فروش قطعات كرده است كه عرضه قطعات در خارج از نمایندگی های مجاز را به عهده دارند .

در راستای تامین خدمات محصولات صادراتی شركت سایپا با تاسیس نمایندگی های خارج از كشور (به شرح ارائه شده در بخش نمایندگی ها ) و ارسال قطعات به آنها پیشرفت مهمی در ارائه خدمات بعد از فروش مطلوب در خارج از كشور حاصل شده است در داخل كشور با توجه به ارائه مدل های جدیدی از تولیدات سایپا از جمله خودروی زانتیا در سال جدید شركت سایپا یدك پیش بینی های لازم برای ارائه خدمات پس از فروش مطلوب را نموده است در جهت توسعه ارائه خدمات در سطح كشور تعداد عوامل مجاز این كشور در ابتدای سال 1380 به بیش از 200 مورد نمایندگی مجاز و 45 مورد عامل تعمیراتی رسید . این عوامل جهت سرویس دهی به خوردوهای پرایدء وانت نیسان و رنو 21 در حال حاضر و برای خودرو زانتیا در سال جدید آماده شده اند به موازات توسعه عوامل مجاز در شهرها این شركت اقدام به ایجاد سرویس های امداد سیار نموده كه با استفاده از گروههای تععمیرات سیار در جاده های مهم كشور جهت آسایش مشتریان محترم مورد استفاده واقع می شود .

نمایندگی سایپا یدك  بروجن

نمایندگی سایپا یدك در شهرستان بروجن در تاریخ 7/3/79 به صورت رسمی تاسیس شد و شروع به خدمت جهت رفاه مشتریان نموده است . این نمایندگی در 5 كیلومتری شهرستان بروجن در جاده بروجن مباركه قرار دارد و دارای 25  نفر پرسنل می باشد كه سیكل كاری آنها به صورت زیر می باشد .


فهرست مطالب

عنوان                                    صفحه

مقدمه                                    1

سیستم سوخت رسانی                         5

علت فیلر گیری سوپاپ ها                      11

تعمیر سوپاپ و سر سیلندر موتور                   13

چرخ دنده های جلو موتور و طرز تنظیم آنها                18

تعمیر شاتون، میل لنگ و یاتاقانها                    26

تراش ثابت ها                                50

صافكاری و نقاشی اتومبیل                         61


سیستم سوخت رسانی بنزینی

سر سیلندر : در روی سر سیلندر بسته شده و دارای محفظه احتراق است . و جنس آن از آلومینیوم یا چدن می باشد .

 سیلندر :  بزرگترین قطعه موتور است كه در آن سوراخهایی برای عبور پیستون و روغن و آب و… وجود داردد . شامل قطعاتی مانند : 1-بوش سیلندر 2- پیستون      3- شاتون4- رینگ كمپرسی و رینگ روغنی ,گژن پین , میل لنگ ,میل سوپاپ, یاتاقانهای ثابت و متحرك , اویل پمپ ,پمپ بنزین , دلكو ,واتر پمپ , فیلتر روغن در سیلندر قرار دارد و یا بسته می شوند .

علت تركیدن سر سیلندر و سیلندر :

1- یخ زدن آب موتور 2- گرمای بیش از حد موتور 3- بیش از حد سفت كردن پیچهای سر سیلندر

كارتر : در پایین سیلندر بسته و مخزن روغن است .

واشر سرسیلندر : بین سیلندر قرار می گیرد و وظیفه آن آبندی كردن بین سرسیلندر و سیلندر وجلوگیری از خارج شدن كمپرس و قاطی شدن آب  و روغن می باشد و علت سوختن آن 1-جوش آمدن و یا داغ كردن موتور 2- تاب برداشتن سیلندر 3- شل بودن پیچهای سر سیلندر 4- تركیدگی سر سیلندر .

علائم سوختگی واشر سر سیلندر : 1- خارج شدن دود سفید و آب از اگزوز 2- كم شدن آب رادیاتور 3- گرم و بد كار كردن موتور 4- كاهش قدرت موتور 5- شیری رنگ كردن روغن 6-ظاهر شدن حباب در روی آب رادیاتور (با گاز دادن موتور )

علائم تاب برداشتن سر سیلندر :سوختن پی در پی واشر سر سیلندر

دلیل نفوذ آب به داخل اطاق احتراق

1-سوختن واشر سر سیلندر 2-شل بودن پیچهای سر سیلندر 3- ترك برداشتن سرسیلندر

پیستون : كارش به وجود آوردن كمپرس در موتور می باشد ساختمان پیستون : استوانه ای است كه در قسمت بالا و پایین باز است و رینگ های كمپرسی و روغنی روی آن قرار دارد . علت گریپاژ نمودن پیستون در سیلندر 1- جوش آمدن موتور و گرمای بیش از حد موتور 2- نداشتن روغن یا نرسیدن روغن :انواع رینگ : رینگ كمپرسی – رینگ روغنی -رینگ كمپرسی به منظور آب بندی بین سیلندر و پیستون در شیار پیستون نصب می شود و پس از خروج كمپرسی اطاق احتراق به داخل كارتر جلوگیری می كند .

رینگ روغنی به منظور پاك كردن روغن بدنه سیلندر و برگشت آن بداخل كارتر و جلوگیری از رفتن روغن به اطاق انفجار می باشد .

تفاوت رینگ روغنی و كمپرسی : رینگ كمپرسی در بالای پیستون و رینگ روغنی در پایین رینگ كمپرسی است هم چنین رینگ روغنی دارای سوراخ  می باشد .

توجه : اگر رینگ كمپرسی خورده و یا بشكند كمپرسی از بالای پیستون رد  می شود و موتور قدرت كافی را نخواهد داشت .

علائم خورده ویا شكسته شدن رینگ : از اگزوز دود سیاه مایل به آبی بیرون آمده و موتور قدرت كافی را نخواهد داشت .

دلایل كمپرس در قسمتهای موتور

1-دلیل كاهش كمپرس موتور : 1- فیلر نبودن سوپاپها 2-آب بندی نبودن كیت یا لبه سوپاپ 3-سوختن سوپاپها 4-سوختن واشر سرسیلندر 5-شل بودن پیچهای سر سیلندر  6- تركیدگی سر سیلندر

2-دلیل كمپرس  به داخل كارتر : 1-خورده شدن وچسبیدگی وشكستن رینگ 2- مقابل هم بودن چاك رینگها 3-گشاد شدن سیلندر 4-ترك برداشتن پیستون

3-دلیل كمپرسی در رادیاتور :1-سوختن واشر سر سیلندر 2-ترك برداشتن سر سیلندر

شاتون : در بالا به وسیله گژن پین و در پایین به میل لنگ بسته می شود و شامل 1- سر شاتون كه به گژن پین وصل است 2-بدنه شاتون 3-انتهای شاتون كه به یاطاقان متحرك میل لنگ بسته می شود .

گژن پین : لوله ای (توخالی)است كه پیستون را به شاتون وصل می كند و جهت جلو گیری از بیرون آمدن گژن پین دو طرف آن خار فنری وجود دارد و تشخیص خرابی آن در موقعی كه موتور سرد است صدای گژن پین به خوبی به خوبی شنیده می شود ولی در موقعی  كه موتور گرم است صدای گژن پین كمتر شنیده می شود .

میل لنگ :حركت خطی شاتون را به حركت درونی تبدیل كرده و به وسیله زنجیر (و یا در گیر شدن با دنده یا تسمه مخصوص)میل سوپاپ نیز به حركت در می آورد و هم چنین به وسیله تسمه پروانه واتر پمپ دینام ,پروانه را می گرداند و فلایویل كه در انتهای میل لنگ بسته می شود قدرت را به كلاچ منتقل می كند .

ساختمان میل لنگ : به طور كلی ساختمان میل لنگ از قسمتهای زیر تشكیل شده است .

1-پولی سر میل لنگ كه برای عبور تسمه پروانه است 2-چرخ دنده سر میل لنگ كه باعث گردش میل سوپاپ می شود 3- محور ثابت و متحرك كه محور ثابت به بدنه سیلندر (یاتاقان ثابت) و محور متحرك به دسته پیستون (یاتاقان متحرك )بسته می شود 4- لنگهای تعادل 5- مجرای عبور رون 6- فلانج اتصال فلایویل

انواع لقی : لقی افقی – عمودی  كه لقی افقی در اثر خورده شدن بغل یاتاقانی زیاد می گردد ولی لقی عمودی در اثر خورده شدن یاطاقان ثایت زیادی می شود.

دلایل بریدن میل لنگ : 1-سفت بودن یاطاقانهای متحرك و ثابت 2- تعویض دنده معكوس در دور زیاد 3-نداشتن بغل یاتاقانی و خلاصی حركت میل لنگ 4- گاز دادن زیاد در سر بالایی

قطعات میل سوپاپ : 1-چرخ دنده سر میل سوپاپ 2-بامكها 3- دنده مورب 4- دایره خارج از مركز 5- تكیه گاه ثابت

وظایف میل سوپاپ : 1-چرخ دنده سرمیل سوپاپ به وسیله دنده سر میل لنگ           می گیرد .2-سوپاپ های دود و هوا به وسیله بادامكها باز و بسته می شود 3-اویل پمپ و دلكو به دو میله دنده مورب می گردند 4-پمپ بنزین مكانیكی به وسیله دایره خارج از مركز كار می كند 5- تكیه گاه ثابت , برای جلوگیری از لرزش و حركت عرضی می باشد .

شرح چگونگی درگیری میل لنگ و میل سوپاپ : اگر دو چرخ دنده با هم فاصله داشته باشند و به وسیله زنجیر یا تسمه دندانه دار و اگر دو چرخ با هم فاصله نداشته باشند در گیری دنده با دنده می باشد و نسبت گردش میل سوپاپ به میل لنگ به دو می باشد یعنی در مقابل یك دور گردش میل سوپاپ دو دور میل لنگ می گردد .

نقطه تایمیتگ : در هنگام جا زدن میل لنگ و میل این دو نقطه (علامت) باید در مقابل هم باشند و در غیراین صورت موتور روشن نشده و با قدرت كافی ندارد .

یاطاقان ثابت به وسیله كپه های ثابت در روی ثابت میل لنگ به بدنه سیلندر بسته           می شود . و وظایف یاتاقان میل لنگ جلوگیری از از خرابی میل لنگ می باشد و دلایل سوختن آنها 1-نرسیدن روغن به یاتاقان و2- گرمای زیاد موتور می شود كه اگر یاتاقان بسوزد باعث كم شدن فشار روغن می شود و یاتاقان متحرك به وسیله شاتون در محور در محور متحرك میل لنگ بسته می شود . بغل یاتاقانی از حركت طولی میل لنگ جلوگیری می كند و سوراخهای روی یاتاقان برای عبور روغن تعبیه شده است .

انواع سوپاپ : بر دو نوع 1- سوپاپ هوا (گاز)2- سوپاپ دود

تفاوت سوپاپهای دود و هوا : سوپاپ هوا پهن تر از سوپاپ دود است 2-لبه سوپاپ دود از سوپاپ هوا تیز تر می باشد 3- ساقه سوپاپ دود كلفت تر از سوپاپ هوا    می باشد  4-جنس سوپاپ دود محكم تر از سوپاپ هوا است برای اینكه بیشتر با حرارت در تماس می باشد .

قطعات متصل به سوپاپ : فنر سوپاپ , پولك سوپاپ , خار سوپاپ, لاستیك سوپاپ,

شكل سوار شدن سوپاپ ها در موتور : 1-ایستاده كه در این طریق سوپاپ در بدنه سیلندر قرار می گیرد 2- آویخته كه كه در این طریق به صورت آویزان در سر سیلیدر قرار می گیرد .

قطعات سوپاپ آویخته : بادامك , تایپیت , میل رابط ,اسبك (انگشتی )میل اسبك, پیچ تنظیم فیلر گیری , پولك سوپاپ ,خار سوپاپ, فنر سوپاپ , لاستیك سوپاپ , سوپاپ

ترتیب قرار دادن سوپاپها در یك موتور 4 سیلندر معمولاً به شرح زیر است : دود – هوا- هوا – دود , دود-هوا, هوا – دود

در زمان تنفس سوپاپ هوا و در زمان تخلیه سوپاپ دود باز می شود و در بقیه زمانها سوپاپ ها بسته هستند (زمان تراكم و زمان انفجار هر دو سوپاپ بسته هستند و كار لاستیك سوپاپ این است كه كار كاسه نمد را انجام می دهد و از نفوذروغن به اطاق احتراق جلوگیری می كند وساق سوپاپ از آن عبورمی كند .)

طریقه ورود روغن به اتاق احتراق 1- از طریق لاستیك سوپاپ 2-از طریق رینگهای پیستون می باشد و كیت (گاید)سوپاپ كه ساق سوپاپ از آن عبور می كند برای جلوگیری از حركت عرضی سوپاپ در سر سیلندر می باشد وكار بادامك میل سوپاپ باز كردن سوپاپ می باشد وكار بستن سوپاپ را فنر سوپاپ انجام می دهد .

علت فیلر گیری سوپاپ ها :

چون فلزات در اثر حرارت انبساط پیدا می كند و در موقعی كه موتور سرد و یا گرم است طول سوپاپ كمی تغییر پیدا می كند بدین خاطر لازم است بین اسبك و پایه سوپاپ لقی باشد و این فاصله به وسیله فیلر تنظیم می شود .

قیچی سوپاپ : هر گاه سوپاپ دود در حالت بسته شدن سوپاپ گاز شروع به باز شدن كند قیچی سوپاپ گویند در موتور 4 سیلندر پیستونها 1و4 , پیستونها2و3 با هم بالا و پایین می كنند مثلاً اگر سوپاپها سیلندر یك در حالت قیچی باشد سوپاپهای سیلندر 4 را می توان فیلرگیری كرد .

سوختن سوپاپها : هر گاه لبه سوپاپ در اثر حرارت و كار زیاد فرم اصلی خود را از دست بدهد با ترك داشته باشد گویند سوپاپ سوخته است و تاثیر آن در موتور 1-موتور بر كار میكند 2- موتور قدرت كافی ندارد 3- مصرف سوخت زیاد می شود و از علائم سوختن و آبندی نبودن سوپاپها دود زیاد از اگزوز ,بد روشن كردن موتور , زدن كمپرس در اگزوز و یا در كاربراتور می باشد .

فلایویل : وزنه سنگینی است كه درآخر میل لنگ بسته می شود و ضربات حاصل از انفجار می كند را گرفته و نیرو حاصل از انفجار را در خود ذخیره می كند و هم چنین كلاچ هم به آن بسته می شود و دنده سر آن در هنگام استارت در گیر شده باعث گردیدن میل لنگ و روشن شدن موتور می گردد و در زمانی كه دنده استارت با دنده سر فلایویل گیر كند باید خودرو را در دنده عقب قراردادده و در صورت امكان كمی به طرف جلو هل داده و یا بكشید اگر دنده استارت آزاد نشد استارت باید باز شود .

متوجه شدن سیلندر خراب در موتور و چگونگی كار با آن : وایر شمع سیلندر یك را بیرون آورده و اگر در صدای موتور تغییری كرد سیلندر یك كار می كند ولی اگر صدای موتور تغییر نكرد سیلندر یك خوب كار نمی كند این عمل با  سیلندرهای 2,3,4,000 تكرار كنید .

توجه : اگر در اگزوز خمیدگی زیاد وجود داشته باشد باعث می شود دور به خوبی خارج نشده و موتور بد كار كند و باعث گرم شدن موتور نیز می شود .

 تعمیر سوپاپ وسر سیلندر موتور

1 ـ عیب های سوپاپ

هر گاه سرسیلندر موتوری بمنظور كربن گیری یا بعلت كاهش كمپرس سیلندر ها (در اثر نفوذ كمپرس ازا طراف رینگ های پیستون و یا سیت سوپاپ ها )پیاده شده باشد. بایستی كلیه اجزا تشكیل دهنده سوپاپ وسر سیلندر آزمایش شود .

1 ـ چسبیدن سوپاپ ، بدلیل جمع شدن كربن روی ساقه سوپاپ ،سائیدگی گاید سوپاپ ،تاب برداشتن ساقه سوپاپ ،نرسیدن روغن به ساقه سوپاپ ،سرد كار كردن موتور یا داغ شدن سوپاپ بوجود آید .

2 ـ سوختگی سوپاپ ،بدلیل مختلفی از قبیل چسبیدن سوپاپ ،تغییر شكل سیت سوپاپ ، كمی خلاصی ساقه سوپاپ با انگشتی سوپاپ ( میزان نبودن فیلر سوپاپ ها) . كج شدن یا ضعیف شدن فنر سوپاپ ، جوش آوردن موتور ، منظم نبودن انژكتورها (مخلوط ضعیف) آب بندی نبودن سوپاپ ها، زیادی بار موتور ، زیاد شدن طول ساقه سوپاپ به علت جوش آوردن موتور یا قوی بودن فنر سوپاپ باشد .

3 ـ شكستگی سوپاپ، احتمالا در اثر داغ شدن موتور ، زیاد بودن خلاصی ساقه سوپاپ با انگشتی سوپاپ ( میزان فیلر سوپاپ)، هم مركز نبودن ساقه با سیت سوپاپ.

4 ـ سائیدگی نشیمن سوپاپ ، ممكن است در اثر عواملی مانند زیادی خلاصی ساقه سوپاپ با انگشتی سوپاپ ،تمیز نبودن نشیمن سوپاپ و همچنین كلیه علت هایی كه سبب سوختن سوپاپ می شود نیز سبب سائیدگی نشیمن سوپاپ گردد.

5 ـ سائیدگی سیت سوپاپ ،در اثر سائیدگی سیت سوپاپ خلاصی بین ساقه سوپاپ و انگشتی كم شده تا جائی كه سوپاپ كاملا در سیت خود ننشسته وباعث سوختن آن می گردد .

6 ـ تشكیل رسوبات روی سوپاپ بعلت وجود مواد صمغی در سوخت ، روی سوپاپ هوا جمع می شود ،رسوبات كربن نیز بعلت نا میزان بودن انژكتور(مخلوط غنی ) یا عبور روغن از طرف گاید سوپاپ ایجاد میگردد. معیوب بودن سیستم سوخت رسانی ،كمی كمپرسی سیلندر،سرد كار كردن موتور نیز سبب تشكیل رسوبات كربن روی سوپاپ دود میگیرد.

2 ـ تعمیر سوپاپ ها 

سوپاپ هایی كه در محل نشیمن آنها بریدگی یا خلال ایجاد شده باشد با یكی ازروش های زیر تعمیر میگردد:

1 ـآب بندی سوپاپ ها با روغن سنباده ،این روش موقعی موثر است كه خال زدگی یابریدگی جزئی وسطحی باشد .

2 ـ تراشیدن سوپاپ بوسیله دستگاه تراش ،بدین معنی كه ساقه سوپاپ را به سه نظام ماشین تراش بسته و محل نشیمن آنرا مختصری می تراشند در صورتیكه این كار بدقت انجام گیرد ،نتیجه كار بسیار موثر خواهد بود و باید خیلی دقت شود تا زاویه نشیمن سوپاپ ( لبه ) كاملا درست تراشیده شود .

3 ـ سنگ زدن سوپاپ با ماشین مخصوص سنگ زنی ، طرز كار با این دستگاه باین شرح است كه ساقه سوپاپ را به سه نظام ماشین بسته و اندازه آن را طوری میزان می كنند تا لبه سوپاپ بتواند به راحتی با سنگ سنباده تماس پیدا كند سپس دستگاه را روی زاویه مورد نظر (معمولا 30 یا 40 درجه ) قرار می دهند.

بوسیله اهرم یا فرمان دستی ، حركت سه نظام وسنگ سنباده كنترل می شود .در حین كار ماده خنك كننده ای (آب صابون ) روی سوپاپ ریخته شده و از ازدیاد درجه حرارت سوپاپ جلوگیری می كنند .گردش سه نظام وسنگ سمباده ، بوسیله دواكتروموتور انجام میشود.

میزان سنگ زدن بستگی به وضعیت نشیمن سوپاپ و عمق خال زدگی دارد بدین معنی كه هر چه عمق خال ها یا سوختگیها زیادتر باشد ،بایستی سوپاپ بیشتر سنگ خورده تا سطح صاف و صیقلی بوجود آید در صورتی كه لبه سوپاپ در اثر سنگ زدن زیاد ،خیلی نازك باشد ،این سوپاپ دیگر قابل استفاده نخواهد بود و بایستی با سوپاپ نو جانشین گردد . ضمنا باید توجه داشت كه مقدار بار در هر دفعه از 001/0 ـ 002/0 اینچ ( 025/0 ـ05/0 میلیمتر ) بیشتر نباشد و پس از هر دفعه سنگ زنی ، سنگ سمباده را عقب كشید و بهیچ وجه نباید سه نظام را حركت داد.

5 ـ تعمیر سوپاپ با ماشین دستی ، با این ماشین محل نشیمن سوپاپ تراشیده        می شود ضمنا این وسیله فقط برای سوپاپ هائی كه با زاویه معین ( برای یك زاویه ) تراشیده میشود قابل استفاده است در صورتی كه زوایای سوپاپ ها متفاوت باشند بایستی یك سری كامل از این ماشین ها در اختیار داشت.

3 ـ در آوردن و جا زدن گاید سوپاپ

پس از آزمایش اگر خلاصی ساقه سوپاپ با گاید بیش از اندازه مجاز بوده یا شكستگی یا عیب دیگری در آن مشاهده شود در صورتی كه گاید قابل تعویض باشد می توان آن را به آسانی بوسیله دستگاه پرس بیرون آورد و با گاید نو عوض نمود.

توجه : چون جنس گاید سوپاپ از چدن بوده خاصیت شكنندگی دارد برای بیرون آوردن آن نباید از گاید نو استفاده كرد .

اگر گاید سوپاپ جزءبدنه بلوك سیلندر یا سرسیلندر باشد معیوب بودن گاید یا شكستگی آن ،گاید كهنه باید توسط تراشكار تراشیده شده وگاید نو با اندازه استاندارد به جای آن پرس شود.

4 ـ تعمیر ترك های سیلندر

پس از باز كردن سر سیلندر موتور باید آنرا كاملا بازدید نمود . در صورتیكه ترك هائی مشاهده شود ، می توان آنها را ترمیم كرد و دوباره از سر سیلندر استفاده نمود.(در ضمن باید توجه داشت كه قبل از اقدام به دوختن ترك ها، سر سیلندر بایستی در وضعیت خوبی باشد ).

برای اینكار در ابتدای شیار ،بوسیله دریل برقی سوراخی مناسب پیچ ایجاد می كنند . سپس با قلاویز داخل سوراخ را روزه كرده وپیچ آهنی 5میلیمتری را داخل سوراخ تا انتها می پیچانند . سر پیچ را از نزدیك سطح سر سیلندر با اره بریده و با چكش آنرا می كوبند تا صاف گردد . حالا سوراخ دوم را بغل سوراخ اولی در روی شیار ، بطوریكه با آن تداخل نماید سوراخ كرده ومثل حالت قبل روزه نموده و با پیچ پر         می كنند . این كار را تا آخر ترك انجام می دهند . پس از پر شدن سطح تمام شیار ، با ماشین سنگ كف زنی (سنگ كف ) سطح آن را صاف  می كنند .

اگر عمق شیار بیشتر باشد میتوان از پیچ های 6 میلیمتری استفاده كرد تا استحكام بیشتری داشته باشد .

باید در نظر داشت كه برای دوختن سر سیلندر های چدنی بایستی از پیچ های آهنی و برای سیلندر های آلومینیومی از سیم های مسی استفاده كرد . در اینصورت بایستی سیم را پس از روزه كردن داخل سوراخ نموده و بهمان روش فوق انجام داد .

 چرخ دنده های جلو موتور و طرز تنظیم آنها

1 ـ علامت های تایمینگ روی چرخ دنده ها

بر روی چرخ دنده ها ، سینی جلو سر سیلندر ، فلایویل ، پولی سر میل لنگ و هم چنین پوسته كلاچ علامت هائی از قبیل سمبه نشان ، خط ، بریدگی ، حرف لاتین و یا درجه بندی گذاشته شده است . هنگام جمع كردن موتور ، علامت ها را مقابل هم قرار میدهند تا تایمینگ سوپاپ ها بطور صحیح انجام گیرد .

در موتورهائی كه از زنجیر استفاده میشود ، معمولاً بر روی هر یك از چرخ دنده ها علامت گذاشته شده است كه هنگام جمع كردن موتور ، آنها را مقابل هم قرار داده و زنجیر را جا  می اندازند .

علامت هائی كه بر روی پولی یا ضربه گیر جلو میل لنگ و هم چنین بر روی فلایویل موتورقرار گرفته است در اصل جهت تنظیم پمپ انژكتورمی باشد . ولی در صورت لزوم می توان برای بازدید تایمینگ سوپاپها از آنها استفاده نمود. اگر در موقع پیاده كردن موتور ، معلوم شود كه چرخ دنده ها علامت ندارند ، نبایستی بوسیله سمبه نشان علامت گذاشت . بلكه باید بوسیله رنگ علامت گذارده و پس از خشك شدن رنگ ، چرخ دنده ها را باز كرده و پس از قرار دادن روی میز كار بوسیله سنگ چرخ ، بدقت شیاری باریك در روی خط ها ایجاد نمود .

2ـ تایمینگ سوپاپ ها در موتورها ئی كه عوض زنجیر از تسمه استفاده شده است

در بعضی از موتورها ، میل سوپاپ در سر سیلندر قرار گرفته و تعداد آن یك و بعضاً دو عدد میباشد . در این صورت بادامك های میل سوپاپ مستقیماً به زیر تاپت ها خورده و سبب باز و بسته شدن سوپاپ ها میگردند . در این نوع موتور ها ، ارتباط چرخ دنده میل لنگ و میل سوپاپ بوسیله زنجیر یا تسمه می باشد . این تسمه ها با نخ های پشم شیشه تقویت شده و سطح دندانه های آن با مواد نایلونی پوشیده شده است . دندانه های روی تسمه ، با دندانه های روی چرخ دندانه ها هم شكل می باشند .

برای تایمینگ سوپاپ ها در این نوع موتورها ، ابتدا سوراخی را بر روی چرخ دنده میل سوپاپ قرار گرفته است ، با علامتی كه بر روی سر سیلندر موتور گذاشته شده در یك امتداد قرار میدهند . سپس بریدگی روی پولی میل لنگ را با یكی از خط های روی سینی جلو موتور در یك امتداد می گذارند . در این حالت میتوان تسمه را برروی چرخ دنده ها قرار داده و بوسیله زنجیر سفت كن ، شلی طرف مقابل را گرفت . در این نوع موتورها زنجیر سفت كن بصورت قرقره بوده و در یك محل كشوئی عقب و جلو كشیده و با فشار آوردن بر روی تسمه میتوان شلی آنرا گرفت . لذا پس از قرار دادن تسمه بر روی چرخ دنده ها بایستی مجدداً تایمینگ سوپاپ ها را بازدید كرده و از صحت كار آن اطمینان حاصل نمود .

3 ـ دیاگرام باز و بسته شدن سوپاپ ها

در زمان تنفس هنگامیكه پیستون به سمت پائین حركت می كند سوپاپ هوا باز شده و  هوا  به سیلندر وارد میگردد . در زمان تراكم سوپاپ هوا بسته شده و در آخر زمان تراكم یا چند درجه قبل از آن  هوا  در اثر جرقه پاشش انژكتور منفجر شده و پیستون را با فشار زیاد به سمت پائین می راند .در زمان تخلیه ، سوپاپ دود باز بوده و كلیه گازهای سوخته در اثر حركت پیستون به سمت بالا ، از سیلندر ( اطاقك احتراق ) خارج میگردد .

در عمل سوپاپ هوا در ابتدای زمان تنفس باز نشده بلكه در آخر زمان تخلیه و چند درجه قبل از نقطه مرگ بالا باز میگردد . هم چنین سوپاپ هوا در آخر  زمان تنفس بسته نشده بلكه چند درجه بعد از نقطه مرگ پائین بسته میگردد . زیرا هر چه مدت زمان باز بودن سوپاپ هوا بیشتر باشد ،  هوا ی بیشتری به سیلندر موتور وارد خواهد شد .

سوپاپ دود در اول زمان تخلیه باز نشده بلكه در آخر زمان انفجار و چندین درجه قبل از نقطه مرگ پائین باز شده و در ابتدای زمان تنفس چند درجه بعد از نقطه مرگ بالا بسته میگردد . با افزایش مدت زمان باز بودن این سوپاپ ، دوده های حاصله از انفجار بهتر تخلیه میشوند .

هدف از شرح دیاگرام های باز و بسته شدن سوپاپ های موتور ، آشنائی تعمیر كاران موتور اتومبیل به وضعیت حركت پیستون و باز و بسته شدن سوپاپ ها در چهار زمان موتور است . این آشنائی سبب میشود كه در صورت نبودن علامت بر روی چرخ دنده های میل لنگ و میل سوپاپ ، تعمیر كار بتواند از كتابچه راهنمای تعمیرات موتور استفاده نموده وبا توجه به علامت های روی پولی میل لنگ یا فلایویل موتور ، تایمینگ سوپاپ ها را بطور دقیق انجام دهد .

4 ـ روش تعیین نقطه مرگ بالا در موتور ها 

1 ـ در صورتیكه سر سیلندر بر روی موتور بسته نشده باشد . با قرار دادن انگشتان دست روی پیستون شماره یك و چرخانیدن میل لنگ در جهت عقربه های ساعت ، میتوان آخرین نقطه حركت پیستون را مشخص نمود . هم چنین با استفاده از میكرومتر ساعتی میتوان نقطه مرگ بالا را خیلی دقیق تر از روش فوق معلوم كرد . بدین ترتیب پایه میكرومتر ساعتی را روی بلوك موتور نصب كرده و نوك میكرومتر ساعتی را روی پیستون شماره یك قرار میدهند . سپس میل لنگ را بآرامی در جهت عقربه های ساعت میچرخانند . هر چه پیستون به سمت بالا برود عقربه میكرومتر ساعتی ، انحراف بیشتری را نشان خواهد داد . لذا موقعی كه عقربه از حركت ایستاد ، نقطه مرگ بالای پیستون معلوم میگردد . یادآوری میشود كه این عمل بایستی چند بار تكرار شود تا نقطه مرگ بالا بطور دقیق معلوم شده و روی پولی یا فلایویل موتور علامت گذاری گردد .

2 ـ در حالی كه سر سیلندر بر روی موتور بسته شده باشد . ابتداء انژكتورسیلندر یك را باز نموده و با قرار دادن یك تكه سیم روی پیستون ، حركت پیستون را میتوان احساس كرد .آخرین نقطه حركت پیستون ، نقطه مرگ بالا می باشد . در این روش نیز باید چند بار این عمل را تكرار نمود تا نقطه مرگ بالا به دقت معلوم شود .

یادآوری می شود كه قرار دادن تكه سیم روی پیستون بایستی كاملاًبا دقت و احتیاط انجام گیرد زیرا ممكن است كه سیم در اطراف پیستون گیر كرده و به دیواره سیلندر صدمه برساند .

5 ـ روش تعیین نقطه باز شدن سوپاپ هوا ( بر روی پلی جلو موتور یا فلایویل)

برای تعیین نقطه باز شدن سوپاپ هوا ،لازم است كه ابتدا تعداد درجاتی كه سوپاپ هوا قبل از رسیدن به نقطه مرگ بالا شروع به باز شدن می كند معلوم شود سپس قطر پولی جلو موتور را بوسیله متر فلزی بطور دقیق اندازه گرفته ودر عدد 14/3 ضرب          می كنند تا پیرامون آن معلوم گردد. حالا با استفاده از یك تناسب ساده میتوان فاصله 12 درجه را بر حسب میلیمتر مشخص نموده و از نقطه مرگ بالا كه قبلا روی پولی مشخص وعلامت گذاری شده است از سمت راست آن اندازه گرفته وعلامت گذاشت ( این نقطه نشان دهنده 12 درجه قبل از نقطه مرگ بالا می باشد ) .

مثال ـ اگر سوپاپ هوا 12درجه قبل از نقطه مرگ بالا باز شده و قطر پولی 14 سانتیمتر فرض شود 96/43 = 14/3 * 14 سانتیمتر # 440 میلی متر محیط پولی خواهد بود . با استفاده از تناسب زیر معلوم میشود :                            

                                                        درجه                میلیمتر

                                                        360                    440

             میلیمتر 6/14 =          *          12                       * 

پس نقطه باز شدن سوپاپ هوا 6/14 میلیمتر از نقطه مرگ بالا بسمت راست پولی می باشد . كه پس از اندازه كیری بوسیله رنگ میتوان علامت گذاشت .

هم چنین با قرار دادن مركز نقاله در مركز شافت میل لنگ و منطبق نمودن نقطه صفر نقاله با نقطه مرگ بالا ، رقم 12 نقاله نشان دهنده نقطه بازشدن سوپاپ هوا خواهد بود.

یادآوری : تشخیص نقطه مرگ بالا و هم چنین درجات قبل و بعد از آن یا سمت چپ وراست با كمی دقت و حوصله مشخص میگردد . درصورتیكه جهت گردش میل لنگ در اغلب موتورها در جهت عقربه های ساعت فرض شده و جهت حركت میل سوپاپ بسته به نوع ارتباط چرخ دنده ها به سمت  چپ یا راست می باشد . 

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : كارآموزی در نمایندگی سایپا یدک بروجن , علت فیلر گیری سوپاپ ها , سیستم سوخت رسانی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر